Gratis verzending vanaf € 34,95
Megastores in Almere en Zaandam
Klanten geven ons een 4.5/5
0
0
Gratis verzending vanaf € 34,95
Megastores in Almere en Zaandam
Klanten geven ons een 4.5/5

Dimmers

We krijgen veel vragen over het dimmen van verlichting. LED, halogeen, LED met een driver, het lijkt erop dat ze allemaal op een andere manier gedimd moeten worden, maar wat is de juiste dimmer voor uw hanglamp, plafondlamp of wandlamp?

Het is allemaal echt niet zo moeilijk dan het lijkt. Er zijn een aantal criteria waar u op moet letten.
Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

 


Klik hier voor alle dimmers

 

Als ik mijn lamp dim, knippert mijn lamp. Hoe kan dat?

Het is niet altijd mogelijk een lamp goed te dimmen. Dit heeft te maken met het vermogen van de te dimmen lichtbron. Een gloeilampdimmer (230 volt dimmer) werkt meestal pas goed als er een vermogen achter zit van 60 watt. Sommige beginnen bij 40 watt. Dit vermogen is nodig om de elektronica in de dimmer goed te doen werken. Als u dus een "oude"gloeilamp of halogeenlamp van bijv. 25 watt wilt dimmen gaat dat niet altijd goed, de lamp zal kunnen gaan brommen en het licht zal gaan trillen. 

Mijn dimmer bromt, hoe kan dat?

Elke dimmer bromt altijd wel een beetje, dat hoort bij een dimmer. Maar als een dimmer echt flink tekeer gaat moet u eens controleren of u de juiste dimmer heeft voor de juiste lichtbron. Heeft u niet per ongeluk een gloeilampdimmer voor een halogeenlamp op 12 Volt gekozen? Het kan ook dat u een halogeen 12 Volt dimmer, die geschikt is voor gewikkelde trafo’s (fase aansnij), gebruikt voor een 12 Volt halogeenlamp met elektronische trafo (fase afsnij).
Als dit allemaal goed is dan moet u eens controleren of de lampen er wel goed in zitten, of de “pootjes” wel goed contact maken met de lamp. Ook kan het voorkomen bij 230 volt halogeenlampen dat de lampen op het punt staan om stuk te gaan, er kan dan resonantie optreden.

Sinds ik de dimmer heb aangesloten doen de lampen het niet meer, hoe kan dat?

In sommige dimmers bevindt zich een zekering. Controleer of deze het nog doet. Het kan zijn dat deze bij het aansluiten van de lamp stuk is gegaan. Het kan ook zijn dat per toeval de zekering in de lamp zelf stuk is gegaan, of dat deze is stuk gegaan doordat de lichbron is kapot gesprongen.

Welke dimmer heeft u nodig? 

Om erachter te komen welke dimmer u nodig hebt hebt u waarschijnlijk genoeg aan dit overzicht. Als u gewoon 1 schakelaar heeft zitten voor 1 lichtpunt dan kunt u elke inbouw dimmer gebruiken die er te koop is. Als u 2 schakelaars heeft die 1 lichtpunt schakelt dan heeft u een Wisselschakel dimmer nodig. In een Wisselschakeling waar de verlichting op twee plaatsen kan worden geschakeld, kunt u 1 van de schakelaars vervangen door een wissel-dimmer: m.a.w u kunt dan de lamp maar op 1 plaats dimmen en met de andere schakelaar kunt u de lamp schakelen op de dimstand waarin de dimmer staat.

Ook zijn er systemen met Touch dimmers waarbij allebei de wissel schakelaars kan vervangen voor 2 touch dimmers waardoor u het lichtpunt op 2 plekken kunt dimmen. Heeft u 1 contactdoos met daarin een dubbele serie schakelaar dat kunt u hiervoor een serie dimmer gebruiken.

230 Volt halogeen en sommige LED lampen zijn gewoon te dimmen met gloeilampen dimmers (fase aansnij dimmers). 12 volt halogeen hanglampen, plafondlampen, spots of wandlampen met een electronische trafo of bepaalde dimbare LED Drivers zijn te dimmen met electronische halogeen dimmers (fase afsnijdimmers). Oudere 12 volt armaturen hebben soms een gewikkelde trafo en daar zijn ook weer speciale halogeen dimmers voor maar deze komen bijna niet meer voor.

Bij het dimmen van LED is het eigenlijk de bedoeling dat u de hanglamp of ander armatuur dimt zoals de fabrikant voorschrijft. Soms is dat met een fase afsnij dimmer maar er bestaan ook speciale LED dimmers waarmee sommige armaturen gedimd moeten worden. Sommige LED armaturen hebben een driver (voorschakelapparaat) dat helemaal niet dimbaar is. Let dus op of het LED armatuur wel dimbaar is, dit is niet altijd het geval! Als LED wel te dimmen is, is de kans groot dat deze van 15-25% tot 100% te dimmen is, andere lichtbronnen zijn vaak te dimmen vanaf 0% tot 10%.

De meeste fase afsnij dimmers (Tronic dimmers) hebben een minimale waarde van tussen de 20 of 40 Watt maar toch is het dan mogelijk om bijvoorbeeld een 7 Watt dimbare LED hanglamp te dimmen. De waarde van de LED mag u ongeveer x 7 doen. Dus een 7 Watt LED komt overeen met een minimaal dimbare wattage van 49 Watt en dus met veel dimmers prima dimbaar.

Wat betreft losse LED lichtbronnen: Doe wat de fabrikant voorschrijft, zowel Osram en Philips hebben lijsten met dimmers waarmee deze lampen gedimd kunnen worden, niet alle LED lichtbronnen zijn dimbaar!

Een nadeel of voordeel het is maar hoe u het ziet, is dat LED verlichting bij dimmen dezelfde lichtkleur blijft. Bij halogeen en gloeilampen wordt het licht warmer van kleur maar bij LED blijft het dezelfde lichtkleur. De nieuwste Warm glow LED lichtbronnen van Philips zijn perfect dimbaar en de lichtkleur wordt warmer naarmate de lichtbron gedimd wordt.

Serie dimmers

De laatste jaren worden er vaak universeel dimbare serie dimmers verkocht waarmee practisch alle hanglampen en plafondlampen te dimmen zijn. Dit zijn vaak touch dimmers en helaas niet goedkoop. Met deze dimmers zijn ook de dimbare LED armaturen en de 12 volt halogeen armaturen met electronische trafos goed te dimmen. Ook bestaan er dubbele draaidimmers (bijvoorbeeld van Dimtronic) waarmee vooral 230 volt halogeenlampen en gloeilampen goed dimbaar zijn. 12 volt halogeen en LED armaturen zijn daar vaak niet goed mee te dimmen.  

Voor- en nadelen van dimmen:

De voordelen van dimmen zijn:
-U kunt zelf de sfeer bepalen
-De lichtbronnen gaan langer mee (worden immers minder warm)
-Een vermindering van het verbruikte vermogen ( de vermindering is niet in verhouding, als de lamp op de helft gedimd is verbruikt deze niet de helft aan stroom maar ongeveer 15-20% minder)
-Bij dimmen geeft de lichtbron mooier, warm licht. LED blijft bij dimmen soms dezelfde lichtkleur

De nadelen van dimmen zijn:
-Het armatuur wordt duurder
-U moet zich aan de toegestane waardes van de dimmer houden, en de lichtkleur is niet meer wit.                                                                                                             

Jung Edelstaal

 

Schakelmateriaal

Tegenwoordig bestaat er een grote collectie schakelmateriaal, van hout tot RVS voor elk interieur is er schakelmateriaal te krijgen. Wij kunnen u in een van onze winkels Lichtplaza in Almere en Zaandam voorlichten over het schakelmateriaal, wij hebben diverse modellen op voorraad en hebben ook showborden van de meeste leveranciers. Heeft u een nieuwe dimmer nodig voor uw hanglamp of plafondlamp of spots en heeft u een meervoudig raam (meerdere contactdozen)? Dan is het belangrijk dat u weet welk merk schakelmateriaal u heeft. Neem een voorbeeld mee naar onze winkel dan weten wij gauw genoeg welk merk het is en kunnen we de juiste lichtdimmer met het zelfde schakelmateriaal aan u leveren.

Hoe zijn we te bereiken?

Bel ons

ma t/m vr 10.00-18.00 uur
za 10.00-17.00 uur

+31 (0)36-5328394

E-mail

Antwoord binnen 2 werkdagen

[email protected]

Social media

Socials

4.5/5Review LogoWij scoren een 4.5/5 op Feedbackcompany

Lamponline.nl

Washingtonstraat 264
1334LX Almere
Nederland Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking